KIES24
N-VA, CD&V, MR, Les Engagés en Vooruit onderhandelen opnieuw voluit over een federale regering. Ook in Brussel lijkt er enige beweging te komen in een stroeve formatie. Volg hier de ontwikkelingen in de federale regeringsvorming op de voet.
Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.
Liveblog
Van den Brandt legt startnota voor aan N-VA, Open VLD en Vooruit in Brussel
Groen-kopstuk Elke Van den Brandt heeft op een vergadering met de N-VA, Open VLD en Vooruit een startnota voorgesteld voor de vorming van een Nederlandstalige meerderheid voor de Brusselse regering. Later deze week volgt een nieuwe vergadering waarop de opmerkingen van de verschillende partijen besproken zullen worden.
Na het voorstel van Open VLD vorige week, dat de partij genoegen neemt met een regeringscommissaris voor Begroting, lijkt het nu duidelijk dat er gewerkt wordt aan een meerderheid met Groen, de N-VA, Open VLD en Vooruit. CD&V, dat in het verleden geen genoegen nam met een regeringscommissaris, staat dus buitenspel.
Voor Open VLD moet de regeringscommissaris voor Begroting onder de minister-president van MR-signatuur vallen. Gezien de precaire budgettaire toestand van het Gewest dient de minister-president de bevoegdheid van Begroting opnemen, menen de Vlaamse liberalen. Vraag is of de andere Franstalige coalitiepartners deze piste willen volgen.
De andere partijen bleven discreet over de inhoud van de startnota, maar er zouden ook voorstellen instaan die de N-VA moeten bekoren. Het blijft wel opmerkelijk dat Groen nu de kaart van de N-VA trekt, ondanks de weerstand van de Franstalige partijen en de onenigheid binnen Groen over de N-VA, was te horen bij de ene onderhandelaar.
Onderhandelingen over federale regering nu echt opnieuw van start: vandaag komen energie, klimaat, leefmilieu en mobiliteit aan bod
De partijen die onderhandelen over een nieuwe federale regering zitten op dit moment opnieuw samen. N-VA, Vooruit, CD&V, Les Engagés en MR onderhandelen vandaag over de thema's energie, klimaat, leefmilieu en mobiliteit. Ook de rest van de week zullen ze per thema werken.
De partijen hopen nog voor het einde van het jaar een nieuwe regering te kunnen voorstellen, zodat het parlement de begroting voor volgend jaar nog kan goedkeuren en de belastinghervorming volgend jaar zou kunnen worden doorgevoerd.
Elke Van den Brandt (Groen): "Hoop dat we in Brussel aan vooravond van doorbraak staan"
Elke Van den Brandt (Groen), formateur aan Nederlandstalige kant voor de Brusselse regering, hoopt dat de onderhandelaars "aan de vooravond van een doorbraak staan", want ook de Brusselse formatie verloopt al een hele tijd erg moeizaam.
Open VLD zou nu genoegen nemen met een regeringscommissaris in die regering. Want er zijn maar 3 regeringsposten voor 4 partijen. CD&V paste eerder al voor die functie, Open VLD zou wel bereid zijn om er akkoord mee te gaan op voorwaarde dat die regeringscommissaris bevoegd wordt voor begroting. Hun voorkeur is in dat geval een coalitie tussen Groen, Vooruit en Open VLD, aangevuld met N-VA.
Al stuit dat dan weer op een veto van PS aan Franstalige kant. "Er is terughoudendheid om met N-VA in Brussel te werken, dat zou de eerste keer zijn", legt Van den Brandt uit in De Ochtend op Radio 1. "Elke partij gaat daar nu interne debatten over hebben."
Het vertrouwen tussen ons en MR is geschonden geweest, maar we moeten elkaar vinden en verder gaan
"Aan Franstalige kant heb je MR, PS, en Les Engagés. Ofwel moet CD&V dan bereid zijn om in te stappen, maar dat is niet gelukt, of Open VLD moet deze geste willen doen zonder N-VA, maar ook daar zijn redenen voor dat zij dat niet willen."
Ondanks het hobbelige parcours is Van den Brandt momenteel optimistisch over het vervolg. "Het vertrouwen tussen ons en MR is geschonden geweest, maar we moeten elkaar vinden en verder gaan. Vijf jaar geleden was ik ook formateur, toen hebben we na 2 weken kunnen zeggen met welke partijen we ervoor gingen, nu zijn er telkens nieuwe elementen. Maar ik hoop dat we nu aan de vooravond van een doorbraak staan en dat we kunnen beginnen te onderhandelen."
Annelies Verlinden (CD&V): "Kunnen in 3 à 4 weken regering maken"
Volgens Annelies Verlinden (CD&V), ontslagnemend minister van Binnenlandse Zaken, zou het nu snel moeten kunnen gaan in de federale formatie omdat er over verschillende domeinen al veel teksten opgesteld zijn en omdat er al veel vergaderd is.
"Nu moeten we een versnelling hoger gaan", benadrukt ze wel in De Zevende Dag. "We kunnen niet wachten, iedereen zegt dat: de mensen op straat, de banken, Europa. Als we willen, kunnen we op 3 à 4 weken tijd een regering maken, denk ik. Da’s een gevaarlijke uitspraak, waar je op aangesproken kan worden, maar er is al veel voorbereidend werk geleverd en er moet vooral de wil zijn om te zeggen: wij gaan dit project met elkaar aan en we gaan het ten einde voldragen."
Bekijk: "We moeten met zijn allen over de ego's in het belang van het land"
Videospeler inladen...
"6 dagen op 7 onderhandelen, als het moet 7 op 7"
Vanaf morgenmiddag wordt er 6 dagen op 7 onderhandeld, "als het moet 7 op 7". Dat heeft Jan Jambon (N-VA), gewezen Vlaams minister-president en een van de hoofdonderhandelaars voor een nieuwe federale regering, gezegd in De Zevende Dag.
Jambon benadrukt dat iedereen zich best onthoudt van ronkende verklaringen in de media, maar dat aan tafel alles uitgesproken moet kunnen worden.
De fiscaliteit, een van de moeilijke thema's, zal wel niet meteen behandeld worden. Eerst worden er andere thema's besproken om het vertrouwen opnieuw te herstellen. "Er gaat onderhandeld moeten worden, er zijn partijen die willen dat de inspanningen van de grote vermogens groter worden, anderen zeggen: je moet ook opletten dat je de economische situatie daardoor niet slechter maakt."
"Je kan die standpunten alleen aan de tafel oplossen", beklemtoont Jambon. "Dat de sterke schouders ook een deel van de last moeten dragen, is verantwoord. Maar wij zijn al het land met de hoogste belastingdruk van Europa. Wat ons betreft kunnen de belastingen zeker niet stijgen en de mensen die werken, zeker aan de laagste lonen, moeten meer overhouden. Die principes zijn aanvaard. Dat er dan gekeken wordt hoe de sterke schouders op een efficiënte en eerlijke manier een bijdrage moeten leveren, dat moet aan de onderhandelingstafel uitgewerkt worden."
Peter De Roover: "Tijd om het gaspedaal diep in te drukken"
N-VA, CD&V, Vooruit, MR en Les Engagés gaan verder onderhandelen over de vorming van een nieuwe federale regering. Kamervoorzitter Peter De Roover benadrukt in De Ochtend op Radio 1 nogmaals dat de tijd dringt.
"Het is tijd om het gaspedaal diep in te drukken", zegt hij. "Er is geen enkele reden om elkaar nog wat in de ogen te liggen kijken. Ofwel doet men het, ofwel doet men het niet. De klok tikt."
Het is cruciaal om voor het einde van het jaar de begroting en de nodige hervormingen in het parlement goedgekeurd te krijgen: "Als je die niet klaar hebt, verlies je een jaar in het aanpakken van de grote uitdagingen. Ik weet niet of dat een luxe is die we ons kunnen veroorloven."
Voorzitter De Roover zal daarbij bekijken of bijvoorbeeld het parlementaire kerstreces moet worden ingetrokken. Hij hoopt ook dat de oppositie geen stokken in de wielen steekt door met bepaalde procedures het parlementaire proces te vertragen. "Als je in de oppositie zit moet je ook kijken welke grens je niet overschrijdt om de werking van de meerderheid niet onmogelijk te maken met spielerei."
Bouchez wil nog steeds liever regering met Open VLD dan met Vooruit
"De snelste weg naar een federale regering? Dat is nog steeds met Open VLD aan boord en zonder Vooruit."Dat zegt Bouchez in een interview met Het Laatste Nieuws.
De Vlaamse socialisten zitten dan wel weer aan de onderhandelingstafel, maar MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez blijft sceptisch en houdt de piste met Open VLD open. Het interview is wel donderdag al afgenomen, voor het duidelijk was of Vooruit aan tafel zou terugkeren.
Bouchez zegt in het interview dat hij niet tegen belastingen is, maar wel tegen belastingen die anti-economisch zijn. "Uiteraard is niemand tegen het idee om de sterkste schouders te belasten, want dat klinkt 'rechtvaardig'. Maar belastingen moeten niet rechtvaardig zijn, wel efficiënt. Het grootste probleem van Europa is de concurrentiekracht - dat zegt niet Bouchez, wel Mario Draghi (oud-voorzitter van de Europese Centrale Bank, red.). Dus als je straks aandelen, bedrijven en vermogenswinsten veel meer gaat belasten, dan heb je geen ondernemers en onderzoekers meer, vertrekken bedrijven uit België, gaan duizenden mensen hun job verliezen én loopt de staat ook nog eens miljoenen mis. Voor zulke anti-economische belastingen pas ik."
Rousseau (Vooruit): "Geen belastingverlagingen uitdelen aan mensen die het niet nodig hebben"
"Ook wij gaan toegevingen moeten doen" zegt Vooruit-voorzitter Conner Rousseau in 'De afspraak op vrijdag'. Hij besliste vandaag om opnieuw mee te onderhandelen over een federale regering met N-VA, CD&V, MR en Les Engagés.
Videospeler inladen...
"Iedereen zal nog op van alles moeten toegeven, anders kom je niet tot een akkoord. Ik kan u verzekeren dat in de teksten die er vandaag liggen er heel veel lekkers zit voor Bouchez. Er zal op het einde van de rit nog altijd heel veel inzitten voor MR en N-VA. Maar het moet ook iets zijn waarmee ik mijzelf in de spiegel kan kijken. Iets dat sociaal en evenwichtig is. Ik vind dat een heel redelijke eis."
Rousseau blijft zich bijvoorbeeld verzetten tegen een brede belastingsverlaging. "Iedereen is het erover eens dat mensen die gaan werken meer moeten overhouden. Maar hoe je daar voor zorgt, daar zijn we het niet over eens. Wij willen geen belastingverlagingen gaan uitdelen, ook aan mensen die dat geld niet nodig hebben, en daardoor meer moeten besparen in de pensioenen."
Kijk om 20.30 uur op VRT CANVAS en VRT MAX naar de volledige aflevering van 'De afspraak op vrijdag'. Ivan De Vadder ontvangt er Vooruit-voorzitter Conner Rousseau, professor Ive Marx en journalist Bart Eeckhout.
Kan er nu snel een regering komen?
N-VA, CD&V, Vooruit, MR en Les Engagés gaan opnieuw aan tafel om te onderhandelen over een nieuwe federale regering. De impasse in de formatie is doorbroken.
Lees hier meer over hoe het nu verder gaat:
De Wever heeft "stressbal-adelaars" voor aan de onderhandelingstafel
Rousseau: "Hadden het gevoel dat we met 0-5-achterstand moesten beginnen"
"Heel veel gewone mensen rekenen op ons", legt Vooruit-voorzitter Conner Rousseau de beslissing van zijn partij uit om opnieuw te onderhandelen over de vorming van een federale regering.
"We hadden altijd het gevoel dat we met een 0-5-achterstand moesten beginnen. Gisteren zijn er eindelijk openingen gemaakt. We willen nu van die openingen realiteit maken, om het land op orde te krijgen, maar ook om ervoor te zorgen dat die grootste vermogens eindelijk bijdragen, dat de lasten correct verdeeld worden, op een sociale manier."
Het is wel een 'ja maar', geeft hij toe. "Niemand aan tafel kan garanties bieden dat het gaat lukken. Wij bieden wel de zekerheid dat we hier met volle kracht zullen onderhandelen voor heel veel gewone mensen die op ons rekenen om dit socialer te maken en ons land gezonder te maken."
Bekijk: Rousseau: "We zullen alles geven"
Videospeler inladen...
In Het Journaal stelt Rousseau nogmaals dat de "openingen" gaan over "meer bijdrages van de grootste vermogens, het beschermen van de index en op een menselijke manier met gepensioneerden omgaan".
Rousseau wil zich niet vastpinnen op een deadline. "Als die openingen serieus zijn, zou het snel kunnen gaan. Maar we zijn met 5 partijen, die allemaal akkoord moeten zijn." Hij benadrukt dat hij al eerder regeringen gevormd heeft. "Wij maken altijd akkoorden... als het eerlijk is."
Vooruit zegt 'ja' tegen federale onderhandelingen met Arizonapartijen
In een persbericht laat Vooruit weten weer mee te zullen onderhandelen voor een federale regering, samen met N-VA, CD&V, MR en Les Engagés. "Socialisten zijn nodig", klinkt het. "Mensen rekenen op ons om te vechten voor hun koopkracht en hun gezondheid. In moeilijke tijden kunnen alleen socialisten ervoor zorgen dat de inspanningen eerlijk verdeeld worden."
Vooruit zegt bereid te zijn "moeilijke beslissingen te nemen" en die ook uit te leggen. "Maar alleen als die inspanningen rechtvaardig verdeeld zijn en ook mensen en bedrijven met grote vermogens hun deel van de inspanning doen." Volgens de partij staat, door de laatste nota van De Wever, de deur daarvoor "op een kier".
Mensen rekenen op ons en wij gaan hard ons best doen. Maar er zijn geen garanties
"De andere partijen rond de tafel hebben te kennen gegeven dat ze daarover willen spreken. Daarom zijn we bereid om de onderhandelingen te starten op basis van de nieuwe nota."
Toch houdt voorzitter Rousseau een stevige slag om de arm in zijn communiqué: "Mensen rekenen op ons en wij gaan hard ons best doen. Maar er zijn geen garanties. Als aan tafel blijkt dat de deur die nu op een kier is gezet opnieuw dicht wordt gegooid, dan stopt het."
Politiek journalist Lonne van Erp: "Spelletje zwartepieten uitdelen voor gevorderden"
Voor de vergadering van gisteren waren er nog "openingen" voor Vooruit, maar nu horen we niks meer. Wat wordt het nu? "Ik denk dat er gisteren een spelletje zwartepieten uitdelen voor gevorderden is gespeeld", zegt politiek journalist bij VRT NWS Lonne van Erp. "Niemand wil de schuld krijgen van het feit dat de onderhandelingen helemaal vastlopen."
"Conner Rousseau heeft eerst de andere partijen uitgedaagd: zij moesten nu ja zeggen op de toegevingen die gedaan zijn aan de socialisten. Maar daar werd bij de andere partijen wat laconiek op gereageerd: 'doorzichtig' werd dat genoemd. 'Hij moet het nu niet proberen om te draaien', zei iemand."
"En na de vergadering hebben ze de bal gewoon naar hem teruggekaatst: 'Voor ons is het goed, dus kom dan maar aan tafel'. Call your bluff, heet dat in poker. Nu is het gewoon wachten op Vooruit."
Zo kijkt Franstalig België naar het getreuzel van Rousseau: "De vraag is hier: begrijpt hij de dossiers wel?"
Doet-ie het of doet-ie het niet? Vooruit-voorzitter Conner Rousseau moet vandaag de knoop doorhakken over het verderzetten van de federale formatie met N-VA, CD&V, MR en Les Engagés. In Franstalig België voedt dat geaarzel alleen maar meer de heersende twijfels over Rousseau, zegt Dorian de Meeûs, hoofdredacteur van La Libre Belgique: "Wij begrijpen Rousseau niet altijd goed."
Lees hier het hele artikel:
"Blijkbaar is knoop zo moeilijk dat partijtop Vooruit er niet uitgeraakt is"
Volgens VRT NWS-journalist Pieterjan De Smedt heeft urenlang overleg tussen de partijtop van Vooruit geen beslissing opgeleverd. "Blijkbaar is de knoop zo moeilijk, dat ze er vanavond gewoon niet uitgeraakt zijn", zegt De Smedt in VRT NWS Laat.
Bekijk: "Partijtop Vooruit gaat proberen morgen het licht te zien en kijken naar wat ze moeten doen"
Videospeler inladen...
Meest gelezen
- Verenigde Staten Amerikaanse kajakker die eigen dood in scène zette, duikt plots op in videoboodschap: dit is zijn bizarre verhaal 07:58
- Verenigd Koninkrijk BBC onthult nucleaire doofpotoperatie: duizenden mensen ernstig ziek of getraumatiseerd na jarenlange blootstelling a... do 21 nov 13:17
- Merksem Dronken brokkenpiloot richt ravage aan in Merksem: 18 auto's en 7 gevels geramd Update 12:30
- Gezondheid Jonge vrouwen kiezen vaker voor borstverkleining: in 2023 gemiddeld 5 operaties per dag 11:57
- Sint-Katelijne-Waver Auto belandt op dak na crash tegen gevel in Sint-Katelijne-Waver: 5 inzittenden naar ziekenhuis 10:40
- Klimaatconferentie Bakoe Einde van fossiele tijdperk nadert: helft van economieën wereldwijd verbruikt nu al minder steenkool, olie en gas dan... 13:20
- Liveblog Klimaatconferentie Bakoe LIVE Klimaatconferentie - "Onaanvaardbaar" en "klap in het gezicht": controversieel voorstel van COP-voorzitter zet r... Update 52 min
- Amerika kiest Trump schuift Pam Bondi naar voren als minister van Justitie na terugtrekking Gaetz 02:13
- Oorlog Rusland-Oekraïne "Rusland kocht Noord-Koreaanse soldaten en wapens met miljoen olievaten" 08:35
- Amerika kiest Republikein, uiterst rechts én complotdenker: Marjorie Taylor Greene gaat commissie voor 'overheidsefficiëntie' leiden 13:39